Biomasa – oznacza ulegającą biodegradacji frakcję produktów, odpadów i pozostałości z produkcji rolnej (w tym substancje pochodzenia roślinnego i zwierzęcego), leśnej i powiązanych gałęzi przemysłu, w tym rybołówstwa i akwakultury, a także biogazy i ulegającą biodegradacji frakcję odpadów przemysłowych i komunalnych.

Rodzaje biomasy

Do celów energetycznych wykorzystuje się najczęściej:

  • drewno o niskiej jakości technologicznej oraz odpadowe;
  • słomę, makuchy i inne odpady produkcji rolniczej;
  • odchody zwierząt;
  • osady ściekowe;
  • wodorosty uprawiane specjalnie w celach energetycznych;
  • odpady organiczne, np. wysłodki buraczane, łodygi kukurydzy, trawy, lucerny;
  • oleje roślinne i tłuszcze zwierzęce.

W Polsce na potrzeby produkcji biomasy można uprawiać rośliny szybko rosnące:

  • wierzba wiciowa (Salix viminalis);
  • ślazowiec pensylwański lub inaczej malwa pensylwańska (Sida hermaphrodita);
  • topinambur, czyli słonecznik bulwiasty (Helianthus tuberosus);
  • róża wielokwiatowa znana też jako róża bezkolcowa (Rosa multiflora);
  • rdest sachaliński (Polygonum sachalinense);
  • trawy wieloletnie, jak np.:
    – miskant olbrzymi, czyli trawa słoniowa (Miscanthus sinensis gigantea),
    – miskant cukrowy (Miscanthus sacchariflorus).
Skip to content