Biomasa – oznacza ulegającą biodegradacji frakcję produktów, odpadów i pozostałości z produkcji rolnej (w tym substancje pochodzenia roślinnego i zwierzęcego), leśnej i powiązanych gałęzi przemysłu, w tym rybołówstwa i akwakultury, a także biogazy i ulegającą biodegradacji frakcję odpadów przemysłowych i komunalnych.
Rodzaje biomasy
Do celów energetycznych wykorzystuje się najczęściej:
- drewno o niskiej jakości technologicznej oraz odpadowe;
- słomę, makuchy i inne odpady produkcji rolniczej;
- odchody zwierząt;
- osady ściekowe;
- wodorosty uprawiane specjalnie w celach energetycznych;
- odpady organiczne, np. wysłodki buraczane, łodygi kukurydzy, trawy, lucerny;
- oleje roślinne i tłuszcze zwierzęce.
W Polsce na potrzeby produkcji biomasy można uprawiać rośliny szybko rosnące:
- wierzba wiciowa (Salix viminalis);
- ślazowiec pensylwański lub inaczej malwa pensylwańska (Sida hermaphrodita);
- topinambur, czyli słonecznik bulwiasty (Helianthus tuberosus);
- róża wielokwiatowa znana też jako róża bezkolcowa (Rosa multiflora);
- rdest sachaliński (Polygonum sachalinense);
- trawy wieloletnie, jak np.:
– miskant olbrzymi, czyli trawa słoniowa (Miscanthus sinensis gigantea),
– miskant cukrowy (Miscanthus sacchariflorus).